2019 yılı, Türkiye'nin endüstriyel tasarım eğitimi tarihinde iki önemli gelişmenin yıldönümü; bu yıl, ülkemizde açılan ilk endüstriyel tasarım dersinin ellinci, bölümümüzün kuruluşunun ise kırkıncı yılını kutladık.

Kutlama etkinlikleri; Güven Arif Sargın, Şuayip Çavuşlar ve Gülay Hasdoğan'ın açılış konuşmaları ile başladı. Sonrasında; Fatma Korkut moderatörlüğündeki panelde Mehmet Asatekin, Tevfik Balcıoğlu, Ali Günöven, Maryse E. Posenear Erkip, Hasan Saltık, Önder Şenyapılı Refik Toksöz ve Canan E. Ünlü eğitimcilerin gözünden ODTÜ deneyimlerini paylaştı.

İkinci panelde ise çeşitli yıllardan mezunlar; Neslihan Kaya (1985), Şükriye Özcan (1985), H. Alpay Er (1988), Benan Kapucu (1988), Guita Farivarsadri (1989), Özlem Yalım (1995), Beyza Doğan (2009) ve Muzaffer Koçer (2009) mezunların gözünden ODTÜ deneyimlerini Gülay Hasdoğran moderatörlüğündeki panelde kendi hikayelerini paylaşarak anlattılar.

Panellerin yanı sıra ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Eğitiminde 50/40 yıl etkinlikleri kapsamında Mimarlık Fakültesinin çeşitli yerlerinde sergiler yapıldı. Dekanlık Sergi Salonu’nda “Modernleşme Erekleri ile Siyasi Zeminsizlik Arasında: ODTÜ’de Endüstriyel Tasarım Eğitiminin Temelleri, 1950’ler-1970’ler” sergisi yer aldı. Sergi, ODTÜ’nün kuruluşundan bu yana gerçekleşen ve bölümün olgunlaşmasında etkisi olan önemli olayları içeriyordu. Kubbealtı duvarlarındaki sunumda mezun veritabanımızdan oluşturduğumuz grafikler eşliğinde mezunlarımızın ülke ve dünya ölçeğindeki yerleri ve etkileri gösterildi.

Lisans ve lisansüstü tasarım projelerinden seçmeler de yine kutlama etkinlikleri boyunca sergilendi. Kubbealtı sergisinde yer alan endüstriyel tasarım bölümü mezunlarının isimlerinin bulunduğu poster ise katılımcıların ilgi odağı oldu. Etkinliğe katılan öğrenciler ve mezunlar isimlerinin önünde fotoğraf çektirerek eğlenceli vakit geçirdiler.

Posterin hemen yanında bulunan panoya tasarımın geleceğine dair görüşler ve beklentiler yazıldı. Yine kubbe altı sergisi dahil olan, geçmişten günümüze çekilmiş fotoğrafların bulunduğu alanda ise katılımcılar anılarını tazeleme fırsatı buldular.

50/40 etkinliği boyunca çekilmiş olan fotoğraflara linkten ulaşabilirsiniz.

11/11/2022 - 11:30