ODTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü, kısa süre önce 34 Erasmus+ üye ülkenin tamamında doktora tasarım eğitimini haritalayacak "D.Doc" adında yeni bir Avrupa Birliği projesine ortak oldu. "KA203 Yüksek Öğretim için Stratejik Ortaklık planı" kapsamında finanse edilen proje, yerel olarak Prof. Dr. Owain Pedgley tarafından koordine ediliyor.

Proje ilk aşamada, Avrupa'da doktora tasarım eğitiminin kapsamını ve özelliklerini ortaya çıkaracak. İlk aşamada, akademik ortaklar; araştırma uzmanlıkları, derece süresi ve türü, eğitim dili ve ücretler gibi geniş bir bilgi yelpazesi dahil olmak üzere, Avrupa'da tasarım alanında doktora derecesi alınabilecek kurumları belirleyecek.

İkinci aşamada bu bilgiler, tasarım alanında Avrupa'da doktora derecesi hedefleyen başvuru sahiplerine ilham vermek için, Avrupa çapındaki kurumlardan özel olarak seçilmiş bazı doktora mezunlarının hikayelerini anlatan video vaka çalışmaları ile tamamlanacak. Bu aşamada, bilgi ve vaka çalışmalarını içeren bir Açık Eğitim Kaynağı tasarlanacak ve test edilecek. Açık Eğitim Kaynağı; toplanan tüm tasarım doktorası bilgilerinin taranabildiği ve araştırılabildiği, aday öğrencilerin 34 Erasmus+ ülkesinde tasarım doktorası araştırma fırsatları hakkında çok daha fazla bilgi sahibi olmalarına olanak tanıyan, açık erişimli, web tabanlı bir sistem olacak. Açık Eğitim Kaynağı'nın aday öğrencilerin ihtiyaçlarına uyacak şekilde tasarlanması, prototipinin oluşturulması ve test edilmesi süreci, proje sonundaki lansmana kadar projenin sürekli bir bölümünü oluşturacak.

Ana yürütücüsü, İngiltere'den Loughborough Üniversitesi olan projedeki diğer ortaklar arasında Finlandiya'dan Aalto Üniversitesi, İtalya'dan Sapienza Üniversitesi ve ticari ortak olarak Belçika'dan ATIT yer alıyor. Toplam bütçesi 297.624 € olan projenin Aralık 2022'de tamamlanması bekleniyor.

10/11/2022 - 22:10