ODTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü emekli öğretim görevlisi, değerli hocamız Önder Şenyapılı, 29 Mart 2021 Pazartesi günü vefat etmiş, 30 Mart 2021 Salı günü toprağa verilmiştir. Şenyapılı, 1940 yılında İzmir Ödemiş'te doğdu. ODTÜ Mimarlık Bölümünden mezun olduktan sonra A.B.D.'de Pensilvanya Üniversitesinde lisansüstü eğitim gördü. Bir süre kamu kurumlarında görev yaptıktan sonra Dünya, Güneş, Milliyet, Günaydın dahil çeşitli gazetelerde profesyonel gazeteci olarak çalıştı. Şenyapılı, 1992-2005 yılları arasında ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünde tam zamanlı olarak görev yaptı; 2005 yılından 2020 yılına kadar yarı zamanlı olarak ders vermeyi sürdürdü. Tasarımın kültür, sanat ve sinema ile ilişkisine yönelik, görsel işitsel zenginlik içeren seçmeli dersleri, üniversitemizin birçok bölümünden öğrencinin ilgisini çekiyordu. Emekliliği döneminde de yazma disiplinini hiç kaybetmeyen Önder hocamızın Mimarlık Fakültesindeki odasının kapısı hep aralık olurdu; onu mutlaka bilgisayarının başında, kitapların arasında çalışırken görürdük. Çok çeşitli alanlarda birikime sahip olan hocamız, yayımladığı kitapları ile tasarımcılara ilham veren, yön gösteren, üretken bir araştırmacı ve yazardı. 1977 yılında yayımlanan "TV'nin Türk Toplumuna Etkileri" başlıklı ödüllü inceleme kitabından 2017 yılında çıkan "İbrahim Demirel'in Objektifinden Sinemamızın 200 Yüzü" kitabına kadar geçen 40 yılda Şenyapılı, "Sinema ve Tasarım," "Tasarım ve Medya" ve "20. Yüzyılda Otomobil Tasarımı ve Tasarımcıları" dahil olmak üzere kırkın üzerinde kitap, çeşitli gazete ve dergilerde çok sayıda makale, köşe yazısı ve dizi yazı yayımladı.

Bir süredir tedavi gören hocamızın vefatı bizleri derinden üzdü. Önder hocamıza rahmet, eşi Tansı Şenyapılı hocamıza, kızı Burcu Şenyapılı Özcan'a, tüm yakınlarına, dostlarına ve ODTÜ camiasına sabır ve başsağlığı dileriz.

ODTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü Üyeleri

10/11/2022 - 22:03