Yaz Stajları

Son Güncelleme:
22/03/2024 - 15:13

ID 490 OFİS STAJI

ID490 Yaz Stajı Formu

Yaz Stajı Sigorta Formu (Sağlık Hizmeti Alan)

Yaz Stajı Sigorta Formu (Sağlık Hizmeti Almayan)

ID490 Yaz Stajı Değerlendirme Formu

ID490 Ofis Stajı Rapor Formatı

Dilekçe

A) Staj Süresi: Altı hafta (30 iş günüdür) 

  1. 30 iş günü olan stajın en az 15 iş gününün fiziki olarak tamamlanması gerekmektedir.

  2. Öğrenci 30 iş günü stajı farklı tasarım ofislerinde yapmak isterse bu süre en fazla ikiye bölünebilir. Her bir kısmı en az 15 iş günü olmalıdır.

  3. Tamamen çevrimiçi staj, ancak öğrencinin stajını yurt dışında staj koordinatörleri tarafından kabul edilecek bir tasarım ofisinde yapması durumunda kabul edilebilir. Bu yüzden, öğrencinin staj koordinatörlerine danışması ve koordinatörlerin çevrimiçi stajı onaylaması gerekmektedir. 

  4. Öğrenci zorunlu stajını tamamladıktan sonra başka bir staj yapmak isterse bunu gönüllü staj olarak yapabilir. Bu durum öğrencinin dolduracağı sigorta formunda belirtilmesi gerekmektedir.

  5. Öğrencinin zorunlu günden fazla staj yapmak istemesi durumunda öğrencinin sigortası azami 60 güne kadar yapılabilmektedir.

  6. Mezun olacak ve stajını tamamlamamış öğrenciler için bu öğrenciler aşağıdaki şartlarda stajlarını tamamlayabilirler.

    1. Mezuniyet projesi dersini almıyor olması gerekmektedir.

    2. Ders programında en az 3 günlük boşluk olmalıdır.

    3. Mezuniyet projesi haricinde 2'den fazla ders olmamalıdır ve bu derslerin haftalık programda iki gün içinde yer alması gerekmektedir.

  7. Diğer durumlar için lütfen Staj Koordinatörlerine danışınız.

B) Staj Yeri: Tasarım ofisi stajı, yurtiçinde veya yurtdışında Staj Koordinatörlüğünce de uygunluk verilen ARGE Birimleri ve Tasarım Ofislerinde yapılabilir. Öğrencilere staj yeri başvuruları sırasında çok disiplinli veya disiplinlerarası ekip çalışmalarının yapıldığı tasarım ofisleri ve ARGE merkezlerine yönelmeleri önerilir.

Öğrenciler istemeleri halinde Staj yükümlülüklerini iki farklı iş yerinde de yerine getirebilirler. İki farklı iş yerinde getirebilmenin şartları için A maddesine bakınız. 

C) Staj Zamanı, Başlangıç ve bitiş tarihleri: Tasarım Ofisi Stajı Bahar Dönemi final sınavlarının bitimi ile Güz Dönemi derslerinin başlangıç günü arasındaki tatil döneminde yapılır. 7.yarıyılını tamamlamış ancak tamamlanmamış bir stajı olan öğrencilerin bölüm başkanlığı onayı ile Güz ve Bahar Dönemleri arasında yer alan tatil döneminde de stajlarını yapmaları kabul edilebilir.

Stajlarının başlangıç ve bitiş tarihleri öğrenci ve staj yapılan kurum/kuruluş tarafından ortak belirlenir ve staj süresi hesaplanırken resmi tatiller bu süreye dahil edilmez. Staj yerinde Cumartesi günleri de iş günü ise bu durumun Staj Formu üzerinde belirtilmesi gerekmektedir. Staj başlangıç ve bitiş tarihleri iş günü olmak zorundadır. 

Stajların iki farklı iş yerinde yapılması durumunda sigorta işlemleri kapsamında giriş çıkış işlemlerinin yapılabilmesi için ilk bölüm staj bitiş günü ile ikinci bölüm staj başlangıç günleri arasında en az bir iş günü boşluk bırakılması gerekmektedir.

D) Kapsamı: Üçüncü sınıftan dördüncü sınıfa geçen ve geçmiş yıllarda bu staj yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrenciler.

E) Amaç: Öğrencilerin tasarım ofislerinde veya ar-ge merkezlerinde ürün / sistem / hizmet geliştirme süreçlerindeki çalışmaları gözlemleyerek ve deneyimleyerek bilgi kazanması, çalışma hayatıyla ilgili tecrübe edinmesi ve disiplinlerarası ekip çalışmalarında bilgi ve tecrübelerini geliştirmesi amaçlanır.

F) Süreç:

  1. Öğrenciler staj yapacakları iş yerini/yerlerini belirleyerek Staj Koordinatörüne bildirmelidir. Staj yeri önerisi uygun bulunduğunda ID490 Yaz Stajı Formu öğrenci tarafından doldurulmalı ve staj yapılacak firmaya da onaylatıldıktan sonra staj koordinatörüne teslim edilmelidir. Staj yeri önerisinin uygun görülmemesi halinde aynı yöntemle yeni bir staj yeri belirlenmelidir. (İlgili formlara https://id.metu.edu.tr/tr/yaz-stajlari adresinden ulaşılabilir)

  2. Staj yapacak öğrencilerin staj başlangıç tarihinden en geç 15 gün önce sigortalılık hallerini beyan ettikleri Yaz Stajı Sigorta Formunu doldurduktan sonra Fakülte Öğrenci İşleri Ofisine teslim etmeleri gerekmektedir. ID390 Yaz Stajı Formu onaylanmamış öğrencilerin Sigorta Formu teslim alınmaz ve sigorta işlemi yapılmaz. Bu belgenin tesliminden sonra öğrencinin staj yapacağı yer ve tarihler Fakülte Öğrenci İşleri Ofisi tarafından Rektörlüğün ilgili birimine bildirilerek öğrencinin sigorta işlemleri başlatılmaktadır. Öğrenci staj başlangıç gününde e-devlet üzerinden işe giriş bildirgesinin kontrolünü yapmalıdır.

  3. Staj kapsamında öğrencilerin Tasarım ve AR-GE süreçlerini detaylı olarak raporlarına yansıtmaları ve ilgili kurumun da onayını almaları gerekir. Bu nedenle, staj yapılan yerlerde yetkililerle iletişim halinde olunması, kritik alınması, alınan görüş ve önerilerin de rapora yansıtılması beklenir.

  4. Öğrenciler staj sürecinde izin kullanamaz. Sağlık sorunları nedeni ile rapor alınması durumunda öğrenci raporunu staj yapılan kurumun yanı sıra Staj Koordinatörüne de bildirmeli ve raporun son gününden sonraki ilk iş günü stajına devam etmeli ve gerekli süreyi tamamlamalıdır. Rapor süresi staj süresine dahil edilmez.

  5. Stajını tamamlayan öğrencinin değerlendirmesi staj süresince kendilerinden sorumlu kurum yetkilisi tarafından ID490 Yaz Stajı Değerlendirme Formu doldurularak yapılır ve değerlendirme formu Staj Koordinatörüne basılı ya da dijital olarak teslim edilir. 

Değerlendirme formunun ıslak imzalı orijinal kopyası teslim edilecekse kapalı zarf içinde posta yolu ile ya da elden öğrenci ile Staj Koordinatörüne teslim edilmelidir.

Değerlendirme formu eposta yolu ile dijital olarak teslim edilecekse form staj yapılan firmaya / kuruluşa ait resmi bir eposta hesabından Staj Komitesinin ilgili üyesine PDF formatında ve imzalı olarak gönderilmelidir.

Değerlendirme formunun posta yolu ile ya da eposta olarak gönderilmesi durumunda öğrencilere formun Staj Koordinatörüne ulaşma durumunu kontrol etmeleri önerilir.

  1. Öğrenciler yaptıkları staja ilişkin raporlarını ID490 Staj Rapor Formatına göre hazırlar ve stajı takip eden dönemin başında (ders ekleme-bırakma dönemi sonuna kadar) ODTUclass üzerinden pdf formatında dijital olarak teslim ederler.

Staj rapor formatına bölüm internet sitesinin staj bölümünden erişilebilir. (İlgili formlara https://id.metu.edu.tr/tr/yaz-stajlari adresinden ulaşılabilir)

  1. Değerlendirme sırasında nerede, ne zaman yapıldığı belirlenemeyen ve Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi doldurulmayan stajlar dikkate alınmaz.

  2. Staj komitesi tarafından yapılan değerlendirmede staj raporunun Staj Rapor Formatında yer alan başlıkları karşılayacak bilgi içermemesi durumunda öğrencilerden raporlarında revizyon yapmaları ya da ilan edilecek günlerde yaptıkları stajla ilgili bir seminer vermeleri istenir. Öğrenci istenen revizyonları yapmadığı ya da seminer vermediği durumda rapor değerlendirmeye alınmaz.

  3. Raporu değerlendirmeye alınmayanlar ile çalışmaları yeterli bulunmayan öğrenciler stajlarını tekrar ederler. Bu durumda eski işyerinde staj yapma zorunluluğu aranmaz.

Öğrencilerimizin yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirmeleri ve her yıl yapılması zorunlu stajın öngörülen yıl içerisinde yapılması gerekmektedir.

Not 1: Resmi ve Özel Kurumlara staj başvuruları Ocak – Nisan ayları arasında yapılabilmektedir. Öğrencilerimizin bu durumu dikkate almaları ve başvurularını zamanında yapmaları gerekmektedir.

Not 2: ID390 ve 490 Stajlarını Erasmus kapsamında yapmak isteyen öğrenciler gerekli bilgilere aşağıda yer alan linkten erişebilirler.

https://ico.metu.edu.tr/information-0